AmbalajeDeFlori.ro utilizeaza module cookie pentru a oferi o experienta mai buna pentru utilizatori si va recomandam sa acceptati utilizarea acestora pentru a va bucura pe deplin de navigatia dvs.

Ce este Platforma SOL?

Platforma SOL reprezintă o inițiativă a Comisiei Europene, menită să ușureze sarcina instanțelor, precum și costurile și eforturile depuse de justițiabili în cazul procedurilor judiciare – adesea excesive pentru cel care a cumpărat doar câteva produse de pe Internet.

Întrucât  în dreptul comercial se practică în cazurile de conflict uzanța împăcării pe cale amiabilă, ce presupune o serie de negocieri extrajudiciare între părți (ce au în cele din urmă ca scop menținerea efectelor principale ale contractelor comerciale, cu remedierea acelor clauze specifice, ce au dat naștere conflictului), evitarea litigiilor în domeniul comerțului online – cea mai dinamică ramură a comerțului – nu ar trebui deloc să ne surprindă.

Procedurile extrajudiciare de soluționare a litigiilor prezintă avantajul unor costuri mai mici și se soluționează cu o mai mare celeritate decât procedura din instanță. Trebuie menționat și faptul că, adesea, comercianții online încheie contracte de o valoare mică – contractele de mare valoare de regulă se încheie în urma negocierilor dintre părți (ambele părți sunt cel mai probabil profesioniști ca activitate însă una dintre părți are calitatea de consumator în contractul în cauză) iar semnarea contractului are loc într-o întâlnire față în față – iar nu online, un fapt impus de însăși valoarea semnificativă a prestațiilor și importanța acordului astfel încheiat. Așadar, între profesioniștii înstăriți care își dispută drepturile și obligațiile reieșite din mega-contracte, ce ar putea afecta întregul circuit economic al unor sectoare este lesne de înțeles de ce este necesar ca instanța să fie cea care se pronunță. Însă în cazul neînțelegeilor de rutină dintre un comeriant microîntreprindere și consumatorul persoană fizică, procedura extrajudiciară este suficientă pentru a restabili armonia contractuală dintre părți.

SOL îi ajută atât pe consumatorii nemulțumiți (ca și în cazul procedurilor de protecție a consumatorilor) dar introduce în plus și noutatea asistenței oferite comercianților a căror interese au fost lezate de către consumatori. Așadar, prin intermediul SOL, și comercianții pot lua măsuri împotriva clienților lor abuzivi. Pentru a putea beneficia de procedurile extrajudiciare, partea solicitantă trebuie să se pună de acord cu partea invocată pentru a alege o entitate de soluționare a litigiilor.
Platforma SOL în România
https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/index.cfm?event=main.home2.show&lng=RO

Vezi cosul de cumparaturi